Прва конференције о ученичким задругама

Прва конференције о ученичким задругама „Ученичке задруге – могућности и значај за развој компетенција ученика“ одржана је 21.12.2021. године у Београду.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић на отварању конференције изјавио је да је Министарство издвојило 29 милиона динара за унапређивање рада ученичких задруга у протекле две године, које су постале важан део образовно васпитног рада у школама и  препознате као потенцијал за предузетничко образовање.

Он је поручио да ће Министарство и у наредном периоду наставити да подржава оснивање и рад ученичких задруга, доделом финансијских средстава, као и саветодавним радом.

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић представио је и нови Правилник о ученичким задругама, којим је олакшано њихово оснивање и функционисање.

Помоћница министра привреде за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Катарина Обрадовић Ивановић рекла је да је ово министарство препознало значај развоја предузетничких вештина и њиховог укључивања у образовни систем у Србији.

Ивановић је навела да је препорука Европске уније да се предузетништво не уводи као нови предмет у школи, већ да се кроз ученичке задруге деци пружи шанса да стекну предузетничка искуства и знања.

На конференцији су учествовали директори основних школа и задруга, који су представили примере добре праксе, разменили  искуства у циљу подршке школама које до сада нису основале ученичке задруге.

Директор наше школе, мр Горан Петровић, одржао је веома запажено излагање на тему „Ученичке задруге – оснивање и правни оквир“. Нешто од продуката рада наших задругара приказали смо у оквиру изложбеног дела конференције.

Фотограгије: http://

Иди на врх